Świąteczne przepisy na farsze i dodatki – czy je znasz?

Jeśli nie masz wprawy świątecznym gotowaniu, służymy pomocą. Dowiedz się, jak przygotować doskonały świąteczny farsz nadający się przede wszystkim do  barszczu z uszkami oraz kapustę z grochem, która może stanowić danie główne, ale równie dobrze wyśmienity dodatek do mięsa.

Uszka z pieczarkami. Jak przygotować doskonały farsz?

Barszcz z uszkami zalicza się bezsprzecznie do najważniejszych świątecznych klasyków kulinarnych. Istnieje wiele sposobów na przygotowanie doskonałego barszczu, dziś skupimy się jednak na uszkach i smakowitym nadzieniu. Same uszka z łatwością można przygotować z mąki pszennej, jajka, odrobiny oleju i soli. Ciasto powstaje podobnie do ciasta na pierogi, a różnica polega głównie na sposobie lepienia i gabarytach. W jaki sposób przygotować natomiast idealny farsz do uszek z pieczarkami?

Składniki:

  •  300 g pieczarek
  •  50 g pora
  • 1 cebula
  •  2 łyżki masła
  • odrobina pieprz
  • sprawdzony bulion grzybowy

To właśnie bulion decyduje o aromacie nadzienia. W naszych uszkach świetnie sprawdził się Bulion grzybowy z borowikami WINIARY, który wzbogacił pieczarki o wykwintny zapach
leśnych grzybów.

Sposób przygotowania:

1.Rozpocznij od drobnego pokrojenia pieczarek, cebuli i pora.

2. Masło rozpuść na patelni i podsmaż na nim składniki wraz z kostką bulionu. Płyn powinien
odparować po około 10 minutach.

3. Dopraw nadzienie do smaku pieprzem i ostudź. Po ugotowaniu barszczu i ulepieniu uszek aromatyczna uczta stanie się faktem!

Klasyczna świąteczna kapusta z grochem

Jeśli nie masz pojęcia, czym zaskoczyć gości, którzy odwiedzą cię w Boże Narodzenie, przepis na kapustę z grochem jest naprawdę godny wypróbowania. Niewiele smaków tak mocno kojarzy się z Bożym Narodzeniem, podobnie jak niewiele wspaniałych przepisów można przygotować tak łatwo i szybko.

Składniki:

  • 500 g kiszonej kapusty
  • 200 g łuskanego grochu
  • bulion grzybowy
  • 20 g suszonych grzybów
  •  1 duża cebula
  • 2 łyżki masła
  •  cukier i pieprz do smaku

Lista uzupełniona? W takim razie możesz przystąpić do realizacji tego klasycznego przepisu. Łuskany groch powinien moczyć się w wodzie przez około 12 godzin. Dobrze jest przygotować go dzień wcześniej, aby o poranku rozpocząć gotowanie. W tym samym czasie namocz również grzyby.

Sposób przygotowania:

1. Ugotuj groch i grzyby (oddzielnie). W trakcie gotowania możesz zająć się kapustą, którą należy dokładnie odcisnąć, a następnie zagotować z jedną kostką wspomnianego w poprzednim przepisie bulionu grzybowego.

2. Cebulę należy posiekaj i zeszklij na maśle. Dodaj wszystkie składniki do kapusty, dopraw ją pieprzem i cukrem do smaku i jeszcze raz zagotuj.

Danie jest praktycznie gotowe! Na bożonarodzeniowy stół kapustę możesz podawać jako dodatek do potraw mięsnych, ale również solo. Dobrą dekoracją będzie posiekana natka pietruszki.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Portal używa plików cookies, korzystanie z portalu oznacza ich akceptację, więcej informacji na stronie "Polityka Cookies"

Korzystanie z portalu oznacza automatyczną akceptację postanowień zawartych w "Regulaminie Serwisu" i "Polityce Prywatności"

Adres redakcji: ul. Obrazkowa 2, 03-188 Warszawa | tel. redakcyjny: +48 512 936 995 | e-mail: blog@obcasy.pl

Przeczytaj inne:
Noc z Igorem Gwaderą w Operze

Podekscytowany gitarzysta mówił zaraz po występie: - To było świetne przeżycie! Zupełnie inne emocje i inne granie niż zazwyczaj. To...

Zamknij