XII Ogólnopolski Tydzień Wege: zdrowe odżywiania i dania z naturalnych składników

Foto/pixabay.com

Tydzień Wege to wyjątkowe święto promujące wegetarianizm i weganizm w Polsce. XII edycję wydarzenia zainaugurowały targi VeggieWorld, na których pojawili się wystawcy ze zdrową żywnością, w tym Pan Pomidor&Co, polski producent świeżych dań gotowych.

Warzywa na talerzu w roli głównej goszczą coraz częściej, o czym świadczy pojawienie się restauracji serwujących kuchnię wegańską/wegetariańską, blogów kulinarnych i książek kucharskich. Wraz ze zmianą trendów żywieniowych postępują zmiany w myśleniu, następuje zwrot ku zrównoważonej konsumpcji, stawianie na ekologiczne produkty spożywcze. Jednocześnie zaczynamy przykładać więcej uwagi do jakości spożywanego jedzenia. Na potrzeby konsumentów odpowiadają producenci, dostarczając dania o naturalnym składzie, przygotowywane z najwyższej jakości składników. Z kolei pogłębianiu świadomości w zakresie odżywiania i zdrowego stylu życia służą także liczne inicjatywy na czele z Ogólnopolskim Tygodniem Wege organizowanym przez Fundację Międzynarodowy Ruch Na Rzecz Zwierząt Viva! To najstarsza i zarazem największą impreza promująca wegetarianizm i weganizm w Polsce.

Pierwszy raz w Polsce

Foto/pixabay.com

XII edycja Tygodnia Wege wystartowała 12 i potrwa do 20 maja. Tydzień Wege zainaugurowały Międzynarodowe Targi Roślinnego Stylu Życia, które w tym roku po raz pierwszy zawitały do Polski. Dla uczestników przygotowano interesujące wykłady, spotkania, zajęcia fotograficzne i mindfulness, a także pokazy gotowania, które prezentowały jak odżywiać się produktami roślinnymi zdrowo i z pomysłem. Warszawska impreza zgromadziła w jednym miejscu ponad 70 wystawców. Marki od samego początku dbają o jakość sprzedawanych artykułów, wykorzystując do produkcji żywności wyselekcjonowane warzywa, przyprawy i zioła. Podczas targów wielbiciele naturalnych smaków mieli szansę zdobyć masę inspiracji do wzbogacenia swojego codziennego jadłospisu.

W ramach tegorocznego Tygodnia Wege odbywają się liczne debaty, wykłady dietetyków, a także pokazy kulinarne miłośników diety roślinnej. Na spotkaniach pojawią się znani goście, którzy od lat zachęcają do wykluczenia mięsa z diety (m.in. Kasia Moś, piosenkarka, Oktawia Nowacka, mistrzyni olimpijska, Violetta Domaradzka z Run Vegan). Imprezę zakończy Bieg Wegański.

Portal używa plików cookies, korzystanie z portalu oznacza ich akceptację, więcej informacji na stronie "Polityka Cookies"

Korzystanie z portalu oznacza automatyczną akceptację postanowień zawartych w "Regulaminie Serwisu" i "Polityce Prywatności"

Przeczytaj inne:
NIE… zwykłe święta z Kingą Paruzel

Kinga Paruzel jest finalistką pierwszej, polskiej edycji – znanego na całym świecie – kulinarnego show „Master Chef”, prowadzi popularnego bloga...

Zamknij