Jeśli nie masz wprawy świątecznym gotowaniu, służymy pomocą. Dowiedz się, jak przygotować doskonały świąteczny farsz nadający się przede wszystkim do barszczu z uszkami oraz kapustę z grochem, która może stanowić danie główne, ale równie dobrze wyśmienity dodatek do mięsa.
Uszka z pieczarkami. Jak przygotować doskonały farsz?
Barszcz z uszkami zalicza się bezsprzecznie do najważniejszych świątecznych klasyków kulinarnych. Istnieje wiele sposobów na przygotowanie doskonałego barszczu, dziś skupimy się jednak na uszkach i smakowitym nadzieniu. Same uszka z łatwością można przygotować z mąki pszennej, jajka, odrobiny oleju i soli. Ciasto powstaje podobnie do ciasta na pierogi, a różnica polega głównie na sposobie lepienia i gabarytach. W jaki sposób przygotować natomiast idealny farsz do uszek z pieczarkami?
Składniki:
- 300 g pieczarek
- 50 g pora
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- odrobina pieprz
- sprawdzony bulion grzybowy
To właśnie bulion decyduje o aromacie nadzienia. W naszych uszkach świetnie sprawdził się Bulion grzybowy z borowikami WINIARY, który wzbogacił pieczarki o wykwintny zapach
leśnych grzybów.
Sposób przygotowania:
1.Rozpocznij od drobnego pokrojenia pieczarek, cebuli i pora.
2. Masło rozpuść na patelni i podsmaż na nim składniki wraz z kostką bulionu. Płyn powinien
odparować po około 10 minutach.
3. Dopraw nadzienie do smaku pieprzem i ostudź. Po ugotowaniu barszczu i ulepieniu uszek aromatyczna uczta stanie się faktem!
Klasyczna świąteczna kapusta z grochem
Jeśli nie masz pojęcia, czym zaskoczyć gości, którzy odwiedzą cię w Boże Narodzenie, przepis na kapustę z grochem jest naprawdę godny wypróbowania. Niewiele smaków tak mocno kojarzy się z Bożym Narodzeniem, podobnie jak niewiele wspaniałych przepisów można przygotować tak łatwo i szybko.
Składniki:
- 500 g kiszonej kapusty
- 200 g łuskanego grochu
- bulion grzybowy
- 20 g suszonych grzybów
- 1 duża cebula
- 2 łyżki masła
- cukier i pieprz do smaku
Lista uzupełniona? W takim razie możesz przystąpić do realizacji tego klasycznego przepisu. Łuskany groch powinien moczyć się w wodzie przez około 12 godzin. Dobrze jest przygotować go dzień wcześniej, aby o poranku rozpocząć gotowanie. W tym samym czasie namocz również grzyby.
Sposób przygotowania:
1. Ugotuj groch i grzyby (oddzielnie). W trakcie gotowania możesz zająć się kapustą, którą należy dokładnie odcisnąć, a następnie zagotować z jedną kostką wspomnianego w poprzednim przepisie bulionu grzybowego.
2. Cebulę należy posiekaj i zeszklij na maśle. Dodaj wszystkie składniki do kapusty, dopraw ją pieprzem i cukrem do smaku i jeszcze raz zagotuj.
Danie jest praktycznie gotowe! Na bożonarodzeniowy stół kapustę możesz podawać jako dodatek do potraw mięsnych, ale również solo. Dobrą dekoracją będzie posiekana natka pietruszki.
Leave a comment