Marcin Popielarz z restauracji Biały Królik w Gdyni zwyciężył w półfinale konkursu S.Pellegrino Young Chef 2017 w Europie Środkowo-Wschodniej. Dzięki wygranej Marcin Popielarz weźmie udział w finale konkursu, który odbędzie się w maju przyszłego roku w Mediolanie.
Pięć godzin kuchennych zmagań
Dziesięciu uczestników regionalnego półfinału S.Pellegrino Young Chef miało za zadanie, aby w ciągu pięciu godzin przygotować 10 porcji swojego konkursowego dania oraz zaprezentować je przed członkami jury. Jury oceniało uczestników zwracając szczególną uwagę na pięć złotych zasad konkursu SPYC: produkt, umiejętności, talent, piękno i przekaz, czyli umiejętność przekazania w prosty sposób konkretnej wizji smaków i aromatów przygotowanego dania. Każdy z tych elementów musiał zostać wyeksponowany w konkursowym daniu, gdyż są to najistotniejsze wartości definiujące ideę fine dining – wpisaną w misję marki S.Pellegrino. Podczas warszawskiego półfinału swoje umiejętności zaprezentowało aż 4 reprezentantów Polski: Miłosz Grabowski z restauracji Pod Różą w Krakowie, Jan Kiliański Restauracja Główna Osobowa w Gdyni, Marcin Popielarz Restauracja Biały Królik w Gdyni, Łukasz Wącirz Restauracja Avocado w Poznaniu, ale to Marcin Popielarz zwyciężył w kulinarnych zmaganiach.
Półfinałowa gala
18 października w Arkadach Kubickiego odbyło się uroczyste ogłoszenie zwycięzcy regionalnego półfinału. Zaproszeni goście mieli okazję spróbować słynnych Momentów przygotowanych przez przewodniczącego jury – Wojciecha Modesta Amaro, a wieczór uświetnił koncert Anny Karwan.
Jestem pod ogromnym wrażeniem poziomu tego półfinału. Wszyscy szefowie kuchni zaprezentowali wyśmienite dania, które w pełni oddawały ideę fine dining, tak istotną dla S.Pellegrino. Jestem przekonany, że Marcin Popielarz będzie godnie reprezentował naszą część Europy podczas przyszłorocznego finału w Mediolanie. Osobiście będę miał przyjemność być jego mentorem w tym przedfinałowym okresie. Jestem bardzo dumny, z wygranej Marcina, dzięki czemu będziemy mogli pokazać, że polska sztuka kulinarna stoi na bardzo wysokim poziomie. – komentuje Wojciech Modest Amaro.
Leave a comment