S.Pellegrino Young Chef 2017 – znamy zwycięzcę

S.Pellegrino Young Chef 2017 – znamy zwycięzcę

Marcin Popielarz z restauracji Biały Królik w Gdyni zwyciężył w półfinale konkursu S.Pellegrino Young Chef 2017 w Europie Środkowo-Wschodniej. Dzięki wygranej Marcin Popielarz weźmie udział w finale konkursu, który odbędzie się w maju przyszłego roku w Mediolanie.

Pięć godzin kuchennych zmagań

Dziesięciu uczestników regionalnego półfinału S.Pellegrino Young Chef miało za zadanie, aby w ciągu pięciu godzin przygotować 10 porcji swojego konkursowego dania oraz zaprezentować je przed członkami jury. Jury oceniało uczestników zwracając szczególną uwagę na pięć złotych zasad konkursu SPYC: produkt, umiejętności, talent, piękno i przekaz, czyli umiejętność przekazania w prosty sposób konkretnej wizji smaków i aromatów przygotowanego dania. Każdy z tych elementów musiał zostać wyeksponowany w konkursowym daniu, gdyż są to najistotniejsze wartości definiujące ideę fine dining – wpisaną w misję marki S.Pellegrino. Podczas warszawskiego półfinału swoje umiejętności zaprezentowało aż 4 reprezentantów Polski: Miłosz Grabowski z restauracji Pod Różą w Krakowie, Jan Kiliański Restauracja Główna Osobowa w Gdyni, Marcin Popielarz Restauracja Biały Królik w Gdyni, Łukasz Wącirz Restauracja Avocado w Poznaniu, ale to Marcin Popielarz zwyciężył w kulinarnych zmaganiach.

S.Pellegrino Young Chef 2017 – znamy zwycięzcę

Półfinałowa gala

18 października w Arkadach Kubickiego odbyło się uroczyste ogłoszenie zwycięzcy regionalnego półfinału. Zaproszeni goście mieli okazję spróbować słynnych Momentów przygotowanych przez przewodniczącego jury – Wojciecha Modesta Amaro, a wieczór uświetnił koncert Anny Karwan.

Jestem pod ogromnym wrażeniem poziomu tego półfinału. Wszyscy szefowie kuchni zaprezentowali wyśmienite dania, które w pełni oddawały ideę fine dining, tak istotną dla S.Pellegrino. Jestem przekonany, że Marcin Popielarz będzie godnie reprezentował naszą część Europy podczas przyszłorocznego finału w Mediolanie. Osobiście będę miał przyjemność być jego mentorem w tym przedfinałowym okresie. Jestem bardzo dumny, z wygranej Marcina, dzięki czemu będziemy mogli pokazać, że polska sztuka kulinarna stoi na bardzo wysokim poziomie. – komentuje Wojciech Modest Amaro.

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Portal używa plików cookies, korzystanie z portalu oznacza ich akceptację, więcej informacji na stronie "Polityka Cookies"

Korzystanie z portalu oznacza automatyczną akceptację postanowień zawartych w "Regulaminie Serwisu" i "Polityce Prywatności"

Adres redakcji: ul. Obrazkowa 2, 03-188 Warszawa | tel. redakcyjny: +48 512 936 995 | e-mail: blog@obcasy.pl

Przeczytaj inne:
Maria Czubaszek, Artur Andrus. Każdy szczyt ma swój Czubaszek

18 października nakładem Prószyńskiego i S-ki w księgarniach pojawi się wyjątkowa książka: wywiad-rzeka przeprowadzony przez Artura Andrusa z Marią Czubaszek....

Zamknij