Takiego duetu w jednej kuchni nikt się nie spodziewał! Już od 9 grudnia, w sobotnie poranki o godzinie 10:10 w Polsacie, kulinarni eksperci – Ewa Wachowicz i Mateusz Gessler połączą siły w trzech ostatnich odcinkach jesiennego sezonu „Ewa gotuje”. Będzie pysznie i inspirująco a wszystko okraszone wspaniałą atmosferą i ciekawymi poradami.
9 grudnia wspólne gotowanie rozpocznie się od zupy rybnej. Jej bazą będzie ekstraktywny bulion na łbach i kręgosłupach, a w potrawie znajdzie się też sporo warzyw. Na danie główne Ewa zrobi zaskakujący bigos cygański – zaskakujący, bowiem bez kiszonej kapusty. Z kolei na deser upiecze sernik. Receptura będzie bardzo ciekawa, bo w tym serowniku nie znajdziemy ani grama… sera.
Kolejny odcinek 16 grudnia będzie niezwykły, bo… jubileuszowy! W ciągu ostatnich 16 lat powstało dokładnie 500 programów! Tym razem gotowanie zacznie się od rosołu na perliczce. Zupa trafi na talerz w towarzystwie domowego makaronu, którego – co ciekawe – do tej pory nigdy nie pojawił się w „Ewa gotuje”. Na danie główne będzie polędwiczka wieprzowa zapiekana w boczku, a w przygotowaniu potrawy pomoże Mateusz Gessler. Po obiedzie Ewa zaprosi widzów na panettone. Ta słynna włoska babka pochodzi z Mediolanu. Tradycyjnie wypiekana jest w okresie świąt Bożego Narodzenia i Nowego Roku. Receptura jest specyficzna, bowiem panettone powstaje z dwóch ciast, z których jedno dojrzewa przez 12 godzin.
Leave a comment