Szybka zupa serowa
Musicie mieć:
1½ l wody
8 serków topionych typu ementaler (po 100 g)
białą część 1 pora
suszone zioła
2–3 ząbki czosnku
½ gałki muszkatołowej
sól lub vegetę
liście laurowe
ziele angielskie
pieprz
oliwę
natkę pietruszki
kilka kromek chleba na grzanki
W garnku zagotować wodę z przyprawami (liście laurowe, pieprz i ziele angielskie). W dużej misce rozdrobnić serki widelcem. Wlać wodę — powoli, bo jest gorąca — i ciągle mieszać. Ma powstać masa dobrze roztarta, którą należy przelać do garnka i postawić na małym ogniu. Wycisnąć do zupy czosnek i zetrzeć na tarce gałkę muszkatołową.
Chleb wrzucić na patelnię (pokrojony w grubą kostkę), na której rozgrzaliśmy oliwę. Zrumienić go, mieszając, i posypać ziołami. Wyłożyć na papierowy ręcznik, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. Aby grzanki dłużej zachowały chrupkość, jeszcze ciepłe posolić.
Do zupy wrzucić pokrojony w cieniutkie plasterki por i jeszcze chwilę gotować. Zupę podawać z grzankami i świeżą natką pietruszki. Sycące!
fot. Mariusz Robak
Leave a comment