Specjalnie dla niej oprószył jajka posiekanym masłem, dodał śmietanę, umieścił krem w kieszonkach z brioszek i położył je na porcelanowych talerzach.
Jeden kęs. Jeden pocałunek. Przepadła. Tak jak zresztą i inne kobiety, które Escoffier uwodził jedzeniem.
Książkę polecają:
Beata Tyszkiewicz:
Nie ma bardziej smakowitej lektury!
Ta książka pozwoliła mi przeżyć chwile wiary w uczucia i pasje.
Michel Moran, francuski szef kuchni i restaurator, juror programu MasterChef:
Wyśmienita opowieść o miłości, jedzeniu i miłości do jedzenia.
A. Escoffier – mój mentor kulinarny.
Robert Sowa:
„Białe trufle” to wielka uczta, nie tylko smakowita opowieść o miłości, francuskiej kuchni i miłości do jedzenia. To przede wszystkim zmysłowa historia o jednym z najlepszych szefów kuchni we Francji – Auguście Escoffierze. Wykwintna lektura, polecam!
Fundacja Klub Szefów Kuchni
_________________________________________
„Rozkosz dla zmysłów. . . Arcydzieło, które czytelnicy będą chcieli smakować bez końca.”
Minneapolis Star-Tribune
„…jej opisy jedzenia są cudownie szczegółowe. Kelby potrafi wydobyć smakowitą dramaturgię z prostych czynności, takich jak uczenie przez Escoffiera swojego protegowanego jak usmażyć jajka.
Książka nie tylko przyjemna, ale i wciągająca.”
Boston Globe
„Opisy jedzenia w książce Kelby są niezwykle wyrafinowane, a kreślony przez nią obraz Paryża, od
pracowni artystów po restauracje, po prostu zachwycający.”
St. Petersburg Times
„Miłośnicy dobrego jedzenia będą się rozkoszować epikurejską ucztą, ale także docenią historyczne
elementy powieści. To w końcu klasyczny romans.”
BookPage, Top pick Fiction
„Pięknie skomponowane i misternie szczegółowe, Białe trufle to opowieść o niezwykłych ludziach,
których losy splotły się w niezwykłej historii miłosnej. Ta pełna bujnej, dekadenckiej tęsknoty
powieść oczarowuje zarówno umysł jak i zmysły.”
Diana Abu-Jaber, autor Birds of Paradise: A Nove
Leave a comment