Obrady Jurorów II edycji konkursu Signature Photo Dishes odbyły się w pięciogwiazdkowym H15 Boutique Hotel w Warszawie. Jury, w którym znane wszystkim są m.in.: Lidia Popiel i Anita Sokołowska, wybrało zwycięzcę konkursu. Imponująca pula nagród trafi tym razem do mieszkanki Warszawy.
Tegoroczna tematyka konkursu to inspirujące DESERY. Jak się okazuje słodkości uwielbiane przez wszystkich nie są takie proste w sfotografowaniu.
Zachwycić się wyglądem dania i smakiem, to jedno, ale przenieść swoje odczucia na język obrazu, to drugie. – mów Lidia Popiel.
Wśród zgłoszonych zdjęć sporą część stanowiły prace blogerów i blogerek kulinarnych. Nadesłane fotografie były różnorodne – jedni uczestnicy postawili na deserowe detale lub przygotowali całkowicie zaplanowane scenografie, inni skupili się na prostych słodkościach jak pączki i gofry albo sfotografowali wykwintne kompozycje kuchni fusion.
Poziom edycji konkursu był wysoki i przewagą tylko jednego punktu, jury w składzie: Lidia Popiel, Anita Sokołowska, Monika Mrozowska, Joanna Czechowska (Fujifilm Polska), Paweł Rubkiewicz (BookOff) oraz Marcin Mazur (dyrektor spółki zarządzającej Signature Restaurant) wybrało tegorocznych zwycięzców:
I miejsce otrzymała Elizie Mórawska – Kmita z Warszawy do której trafią nagrody: voucher na kwotę 1000zł do restauracji Signature, aparat fotograficzny Fujifilm X-A10 z obiektywem Fujinon XC16-50 ufundowany przez Fujifilm Polska.
Na II miejsce wybrano zdjęcie Tomasza Sagana z Jankowa Gdańskiego, któremu przekazane zostaną nagrody: voucher do restauracji na kwotę 500zł, aparat fotograficzny INSTAX WIDE 300.
A miejsce III zajęła Joanna Paździor – Saba z Krakowa i otrzyma ona voucher do restauracji na kwotę 300zł, aparat INSTAX MINI 9.
Wszyscy finaliści otrzymają także indywidualnie dobrane albumy przez Pawła Rubkiewicza z księgarni kulinarnej BookOff.
W tegorocznej edycji konkursu Signature można było zaobserwować postępy uczestników, ich wrażliwość na kompozycję i światło oraz umiejętność kreacji. Zwycięskie zdjęcie wyróżnia się skromnością środków, a przy tym opowiada historię dania (a nawet sposobu życia), która w jasny sposób jest czytelna. Gratuluję uczestnikom i wyróżnionym autorom i życzę dalszych sukcesów. – podsumowuje Lidia Popiel.
Tegoroczna edycja była na bardzo wysokim poziomie, dziękuję wszystkim uczestnikom za przesłanie swoich fotografii, bardzo mi miło, że do konkursu zgłosiło się aż tak wiele osób na co dzień zajmujących się tematyką kulinarną na swoich blogach. To dla nas sygnał, że konkurs jest pozytywnie odbierany przez środowisko i warto robić kolejne edycje. – mówi Marcin Mazur.
Leave a comment