Słodzik aspartam jest dodatkiem do różnego rodzaju żywności, dzięki czemu można znacząco obniżyć jej kaloryczność. To szczególnie ważne dla osób, które mają problem z nadwagą i starają się wyeliminować z diety zakazane produkty, a jednocześnie obniżyć kaloryczność codziennych posiłków. Co to jest aspartam? To połączenie dwóch bezpiecznych dla naszego organizmu związków chemicznych. Jest niemal dwieście razy słodszy od cukru, a pomimo to nie ma żadnych kalorii. Zawierające aspartam produkty znajdziemy między innymi wśród żywności bez cukru, przeznaczonej dla diabetyków lub osób będących na diecie. Aspartam zamiast cukru mają: słodkie napoje gazowane i niegazowane, guma do żucia, pastylki do ssania, słodycze, witaminowe tabletki musujące, a także wiele paczkowanych wędlin i ryb. Aspartam nie tylko jest słodki, ale też dłużej utrzymuje się na receptorach smakowych. Jest więc świetnym rozwiązaniem w przypadku osób, które nie mogą oprzeć się słodyczom. Zaspokaja bowiem potrzebę słodkiego smaku, a jednocześnie nie powoduje wahań stężenia glukozy we krwi.
Szkodliwość aspartamu? To mit
Aspartam, podobnie jak wiele innych słodzików, był wielokrotnie podejrzewany o powodowanie nowotworów, uszkodzeń mózgu i innych poważnych dolegliwości zdrowotnych. Skutki uboczne aspartamu były wielokrotnie omawiane publicznie przez pseudospecjalistów od zdrowego żywienia. Zapominali zapewne, że skutki nadużywania cukru też nie należą do mało ważnych. Aby ostatecznie uciąć spekulacje na temat aspartam, wielu naukowców starało się rzetelnie odpowiedzieć na pytanie, czy aspartam jest szkodliwy. Przeprowadzono w tym zakresie kilkaset badań. Żadne z nich nie wykazało, by aspartam, stosowany w normalnych ilościach, był w jakikolwiek sposób groźny dla zdrowia.
Leave a comment